Excesul de informatie scrisa

Evident, internetul e o sursa uriasa de informatie utila, care altfel ar fi fost inaccesibila pentru multa lume.

Reversul medaliei este insa ca exista prea multa informatie inutila si, mai ales, contradictorie. O data cu aparitia blogurilor, siteurilor personale, conturilor de facebook si twitter, etc, oricine devine o sursa de informatie, indiferent de educatie, IQ sau experienta.

Asta se intampla si in trecut dar prin viu grai, fara o dovada palpabila ramasa dupa impartasirea informatiei (barfa pe banca in parc, zvonuri auzite la o bere sau cel mult pareri impartasite la telefon). Aici apare si diferenta, mai ales pentru generatiile celor de peste 20 de ani sa zicem, care nu au crescut de mici cu acces la internet.

Suntem obisnuiti sa consideram mai formala, mai oficiala, comunicarea scrisa. Asa am invatat de mici la scoala, primul contact cu informatia scrisa fiind manualele. A continuat cu ziarele si revistele. Mai toata informatia scrisa si tiparita era scrisa de oameni a caror profesie era, in special, scrisul si care, mai ales la inceput, erau avizati in a publica o anumita informatie.

Acum informatia publica este mult mai inselatoare. Din cauza faptului ca mintea e facuta sa considere informatia scrisa ca fiind mai adevarata si mai formala decat cea verbala, apare dilema secolului: dintre atatea articole despre un subiect anume, care este adevarat? Aici intra inclusiv site-urile de stiri care publica imediat o informatie, chiar cu riscul de a fi falsa, cu disclaimer-ul – “surse”

Pe fiecare subiect dezbatut online exista foarte multe pareri. Si mai ales, exista foarte multi oameni care pretind a fi mai experti intr-un domeniu decat sunt de fapt, totul sub anonimatul internetului si sub protectia unui site care arata bine.

Deocamdata mintea umana nu pare pregatita pentru un asalt atat de mare de informatii contradictorii si riscul cel mai mare este cel in care credem prima sursa de informatie gasita pe un subiect dat.

4 Responses to “Excesul de informatie scrisa”

 1. magda Says:

  celalat risc este sa citim ca prostii saptamani intregi toata informatia posibila gasita pe un subiect, in dorinta de a ne face o parere cat mai obiectiva. Memoria e limitata parca, nu? poate o puteam umple cu ceva mai util…

 2. Razvan Says:

  pai da, sunt 2 extreme, ambele nocive :D

 3. albinuta veninoasa Says:

  Prea multa informatie nu strica. Reusesti sa iei ce este bun, binenteles daca esti in domeniul respectiv si ai cat de cat habar, daca nu, faci experiente ca sa fii sigur. Eu apreciez cand am de luat mai multe pareri de la mai multe persoane, ba chiar uneori imi iese o idee buna.

 4. Razvan Says:

  Depinde cum o folosesti. Daca incepi sa citesti pe un subiect anume cred ca e foarte important cand te opresti pentru ca exista o cantitate foarte multa de informatie. Mai degraba la asta ma refeream cand am scris postul.
  Creierul nostru nu cred ca e total pregatit sa faca fata avalansei de informatie din punctul asta de vedere.

Leave a Reply