Despre resurse si evolutie – Partea a III-a – A cui e vina?

Dupa ceva timp, revin la un subiect care ma captiveaza in continuare, declansat de un articol aparut in Daily Mail, poate fantezist dar interesant de citit. Dupa prima parte in care am povestit despre cresterea populatiei si a doua parte despre cresterea consumul individual, ajung acum sa imi dau cu parerea despre cauzele celor doua.

Ca sa sumarizez: populatia creste mai ales in tarile slab dezvoltate (in multe tari din europa populatia chiar scade, cum ar fi in Italia, Polonia, Croatia, Romania, etc) in timp ce in tarile sarace ritmurile sunt pozitive: UAE +3.69%, Afghanistan +2.58, India +1.41, China +0.66, etc. In acelasi timp, in tarile astea economiile si implicit consumul cresc: China +8.7, India +7.4, Bangladesh +5.6.

Bineinteles ca fiind tari mai slab dezvoltate nu sunt nici cele mai “verzi” locuri, folosind pentru energie in special combustibili fosili, care ne cam fac sa tusim si sa suportam caldura mare plus cate un Katrina din cand in cand (vezi China care emite 21% din totalul mondial de CO2).

Lasand incalzirea globala la o parte (care sa zicem ca e inca destul de controversata) revin la epuizarea resurselor. E destul de clar ca nu se poate merge prea departe cu suprapopularea planetei. Si nu e vorba de mancare aici (mai e putin si ajungem si la pastile pentru hrana oricum) dar mai degraba de restul resurselor necesare pentru a sustine o economie “civilizata”: bumbacul pentru haine, litiul necesar bateriilor din telefoane si laptopuri, metalele folosite in industria auto, copacii pentru hartie (mai ales!), etc etc etc. Sunt niste limite fizice peste care nu se poate trece, pentru ca nu toate resursele sunt regenerabile si contrar aparentei de abundenda, unele se mai si epuizeaza.

Care ar fi vinovatul principal pentru consecinte? Pai in primul rand noi cei din tarile mai “civilizate". Pentru ca de la noi a aparut cererea pentru produse multe si ieftine, care acum sunt produse in tarile cu cresterile economice cele mai abrupte.

Suntem in acelasi timp vinovati si oarecum “salvatori”: chinezii si indienii au mai multe locuri de munca (sunt exploatati la maxim ca sa avem noi computere si haine extrem de ieftine, bineinteles), castiga ceva bani, au parte de sisteme de sanatate “mai evoluate”, traiesc mai mult, populatia creste, cumpara si ei la randul ei mai multe bunuri si uite asa iese la iveala inca o metoda de auto-distrugere :)

Ca orice bine si globalizarea are taisul ei. Sunt tare de parere ca epoca asta din istoria lumii va fi privita peste cateva sute de ani ca fiind cea mai bogata si in acelasi timp cea mai iresponsabila perioada din istoria lumii.

Cred cu tarie ca am ajuns sau suntem aproape de a ajunge in varful unui grafic care arata gradul nostru de comfort si bogatia la care am ajuns ca si civilizatie de-a lungul timpului. Sigur ca evolutia tehnologiei poate sa mai rezolve cate ceva dar riscam in viitorul apropiat o criza care nu se mai poate rezolva tiparind bani :)

PS: pentru cei interesati, teoria lui Thomas Malthus despre supra-populare este aici :)

Tags: , , , ,
| June 23rd, 2010 | Posted in Filosofie de buzunar, Zona Verrrrrde |

4 Responses to “Despre resurse si evolutie – Partea a III-a – A cui e vina?”

 1. Mugur Says:

  Gandeste-te ca oceanul planetar ocupa doua treimi din suprafata globului iar noi nu folosim decat o foarte mica parte din resursele pe care le ofera. Ca sa nu mai spun de sistemul solar :-) Omul este o fiinta suficient de inteligenta sa se adapteze noilor conditii. Ca sa nu mai spun ca exista si Dumnezeu care regleaza totul!

 2. Razvan Says:

  daca e mare nu inseamna ca nu poate fi secat si poluat :) doar ca dureaza mai mult. deci tu zici ca avem de unde sa consumam resurse asa ca hai sa ii dam inainte nu? :D omul nu e nici pe departe o fiinta foarte inteligenta, doar cu iluzia asta :) pt ca ne comparam cu restul vietii de pe pamant. suntem cei mai destepti de la noi din sat, da nu prea stim cum e la oras.
  la asta cu dumnezeu nu am raspuns, credeam ca e o discutie serioasa :))

 3. pantagruel pantagruel Says:

  allah e mare!

 4. Despre resurse si evolutie–partea a IV-a–Cercul vicios | Altered Ego Says:

  [...] pe cap de locuitor (mai ales in zonele in curs de dezvoltare, cu populatia cea mai numeroasa), cauzele sunt globalizarea, societatea de consum promovata de tarile vestice (vezi revoltele din orientul [...]

Leave a Reply