Avatar

Dupa ce Cosmin a scris aici despre film a venit si randul meu :)

avatar-poster

Nu voi scrie doar 2 cuvinte despre film (cum faceam pana acum), voi incerca sa detaliez un pic diversele componente care mie mi-au creat impresia generala despre el.

As incepe cu scenariul. Scriam acum ceva vreme despre Dune. Vazand Avatar am avut o puternica senzatie de deja-vu. Incercand sa evit spoilerele, ideea de baza a povestii este, in esenta, ne-originala. Pe langa Dune sunt foarte multe legende, povesti (Winnetou, Pocahontas, etc), chiar si alte filme, care au fix acelasi subiect si care il dezvolta si duc la capat exact in acelasi mod: invazia oamenilor (sau a vreunei tabere mai “dezvoltate”) intr-o lume noua pentru ei cu singurul scop de a exploata resursele naturale, ignorand orice regula de bun simt. Inclusiv legatura stransa a Na’vi-lor cu natura este la fel de inspirata din alte povestiri.

In jurul unei vechi idei repovestite, dar nobila, s-a construit scenariul lui Avatar.

Efecte speciale: e un film care isi merita banii exact pentru capitolul asta. Lumea creata de Cameron, fantastica la toate capitolele, e fascinanta mai ales in combinatia cu IMAX 3D (am asteptat cateva luni sa gasim bilete la IMAX :) ). Am stat mai mult de 2 ore in scaun “lipit” de ecranul imens, venindu-mi in minte din cand in cand uimirea unei realizari tehnice deosebite.

Am mai vazut filme 3D pana acum (recomand A Christmas Carol daca mai ruleaza), chiar si IMAX, dar e pentru prima data cand vad un film “clasic” in format 3D combinat cu IMAX. E una din tehnologiile care te fac sa spui: la ce porcarii am putut sa ne uitam pana acum! Probabil din cauza asta am vazut multi oameni in sala care si-au adus parintii la film :)

Probabil ca va lua Oscarul, daca ma intrebati pe mine nu sunt sigur ca l-ar merita, dar la cati bani a scos nu cred ca are cum sa il rateze :) Il merita daca ar exista o categorie “Cel mai muncit film”.

Ca sa sumarizez cu niste note, le-am impartit in 3:
- originalitatea ideilor: un 2 din 10 (asta pentru ca ideea in sine e laudabila, altfel era un mare zero :D )
- originalitatea transpunerii ideilor: un 10 din 10
- efectele speciale: 12 din 10 :)

Per total pot spune ca e un film care trebuie neaparat vazut daca te pasioneaza genul :)

Tags: , ,
| March 5th, 2010 | Posted in Filme |

3 Responses to “Avatar”

 1. magda Says:

  Acum ca ai spus de Winnetou (niciodata nu nimeresc sa il scriu corect) e si-acolo o poveste aproape identica :D cand Old Shatterhand castiga pentru prima oara respectul apasilor si dupa aia sora lu’ Winnetou il invata cum sa se descurce prin padure si sa citeasca urme samd si dupa aia se indragosteste de el. Diferenta e ca ala era om serios, nu voia sa se casatoreasca cu o indianca asa ca pleaca cu totii intr-o calatorie catre oras si pe drum oamenii albi rai care voiau aurul indienilor ii omoara pe tatal si pe sora lu Winnetou.

  Pe mine m-a fascinat imaginatia aluia de a creat animalele si plantele pandoriene. Asa culori as vrea sa vad si eu in jur :D

 2. tavi Says:

  mergi la imax la alice si mai apoi da-i note avatarului ;)

 3. Razvan Says:

  poate prin locuri in urmatoarele 3 luni :))

Leave a Reply