Despre resurse si evolutie (partea a II-a)

Incepusem intr-un post anterior sa scriu despre ritmul consumului vs disponibilitatea resurselor. Ziceam eu acolo ca exista 2 categorii de factori care duc la epuizarea resurselor:

1. Cresterea populatiei
2. Cresterea consumului pe cap de locuitor

Scriu azi despre al 2lea factor, cresterea consumului pe cap de locuitor.

In momentul asta e clar ca tarile cele mai avute consuma cel mai mult, pe cap de locuitor. Tendinta lor este inca de crestere (lasand la o parte criza financiara), dar cu procente sub 5%.

Problema principala apare din partea tarilor in curs de dezvoltare, cu populatie ridicata, gen China, India, Pakistan, tari din America de Sud, etc. Multe din tarile astea au ritmuri de crestere superior tarilor dezvoltate, iar populatia lor e mult peste cea a tarilor europene, de exemplu. Sigur, procentul poate nu e atat e amenintator (7.5% pe an pentru India), dar daca ne gandim la faptul ca India are o populatie de 1,114 miliarde de oameni, cresterea consumului in volum absolut e mult mai de temut.

In momentul asta peste 80% din populatia Indiei supravietuieste cu mai putin de 2$ pe zi. Daca facem un excercitiu de imaginatie si ne inchipuim ca acesti 80% ar avea la dispozitie 20$ pe zi, ca urmare a cresterii economice, oamenii astia ar consuma de 10 ori mai mult decat acum. In China peste 35% din populatie traieste cu sub 2$ pe zi.

Daca adunam in volum absolut numai din India si China oamenii care traiesc in saracie ( 800 milioane din India plus cei 500 de milioane din China) ajungem la vreo 1,3 miliarde de oameni (adica 20% din populatia globala) care prin crestere economica si-ar spori exponential consumul. Asta ca sa nu mai zic de restul pana la 80% care consuma mult mai putin decat statele dezvoltate.

Chiar daca populatia planetei s-ar opri la nivelul de acum, daca toti oamenii din lumea asta ar consuma la un nivel mediu pentru un locuitor al unei tari relativ dezvoltate e destul de simplu de dedus ca resursele nu prea ne-ar ajunge nici pentru un an probabil :)

Concluzia trista e cam aceeasi ca si la postul precedent:

Nature’s methods of population control are famine, disease and war.”

Sau colonizarea altei planete, dar cred ca nu prea avem timp la dispozitie pentru asta :)

Tags: , ,
| March 6th, 2009 | Posted in Zona Verrrrrde |

5 Responses to “Despre resurse si evolutie (partea a II-a)”

 1. Mugur Says:

  razboiul nu se pune, in al doile razboi mondial au murit 50 de milioane de oameni, bolile, in afara de sida, se cam vindeca. E clar ca foametea e singura solutie, si se va intampla mai curand de cat iti inchipui :-)
  sau sa plecam in alta parte, dar nu prea avem tehnologia…

  cam extremist postul asta

 2. Razvan Says:

  in al doilea razboi nu s-au batut pe resurse. dar in viitor e posibil :D si aia care vor pierde vor muri si de arme dar mai ales de foame.

 3. pantagruel pantagruel Says:

  nu stiu de ce va ganditi asa departe la razboaie…
  metoda de a controla resursele secolului 21 e banu. n-ai bani mori de foame. e atat de simpla ecuatia…
  de ce sa faci razboaie cand poti pur si simplu sa ii lasi sa moara de foame ?

 4. Razvan Says:

  pai aia care nu au bani vor sari la bataie cu ce au :)

 5. Sfarsitul hranei – Paul Roberts | Altered Ego Says:

  [...] principalele aspecte ale agriculturii moderne: cresterea consumului de carne si implicatiile ei, cresterea populatiei si a consumului de alimente pe cap de locuitor, industrializarea agriculturii de catre marile corporatii, pericolul pandemiilor (cartea a fost [...]

Leave a Reply