Cand vor disparea ziarele

Am tot citit zilele astea pareri despre viitorul presei scrise comparativ cu cea online, la Manafu pe blog.

In ultimul post are un interviu cu Orlando Nicoara. Imi place partea asta:

E o chestiune de schimbare a generatiilor. In momentul in care generatia +40 (hai, +35), adica cei care cumpara print acum, o sa dispara, atunci printul va avea cele mai mari probleme. Desigur ca vor ramane ziare si reviste tiparite dar, as paria eu, la un 10-20% din cate sunt acum.

Fiind unul din “noua generatie” sa ii zicem asa, sunt total de acord. Ma uit la mine si la oameni apropiati mie, din aceeasi categorie de varsta. Singurele chestii printate pe care le mai cumpar sunt cartile si cateva reviste pentru pauzele de latrina. Nu am mai cumparat un ziar de 1-2 ani, reviste cumpar cam 2-3 pe luna si cam atat din media clasica.

Deci unde vor ajunge ziarele tiparite peste cativa ani cand cei din generatia mea ajung la 40 de ani? Nu vor disparea in totalitate dar mizez si eu pe un maxim 10% din ce e acum. Scopul lor cred ca va deveni doar amuzamentul prin gari si aeroporturi, poate un pic in metrou si cam atat.

In schimb cartile cred ca vor avea o viata mai lunga. Daca stirile le pot citi online, o carte nu o pot citi la fel de bine pe un computer. Pozitia e incomoda, ecranul nu e la fel de intim ca o carte si imi place mirosul unei carti (ciudat, stiu).

Tags: ,
| February 20th, 2009 | Posted in De zi cu zi |

6 Responses to “Cand vor disparea ziarele”

 1. mircea Says:

  VRETI SA VEDETI UN FILMULET INTERESANT DESPRE VIITORUL, NU FOARTE INDEPARTAT, AL ZIARELOR, BLOGURILOR, TRUSTURILOR MASSMEDIA, STIRILOR, FUZIUNILOR SI GLOBALIZARII MEDIA…apropos de acest post… check tihis out!!! http://epic.makingithappen.co.uk/ols-master1.html (un filmulet-proiect gandit de un tanar acum cativa ani…fiction comming true)

 2. Razvan Says:

  e super misto filmuletul :)

 3. Mugur Says:

  de ce te iei de aia +35? eu nu am mai cumparat un ziar de foarte multi ani. pe de alta parte am vauzt ca in japonia deja au aparut tablete cu continut de ziar:
  http://www.engadget.com/2009/02/09/fujitsu-tests-e-newspapers-at-japanese-cafe/

 4. Razvan Says:

  ei nu m-am luat de aia de peste 35 dar majoritatea din ei sunt inca din generatia ne-dependenta de net :)

 5. gabi Says:

  si fara CTP???? nooooo

 6. Razvan Says:

  atunci va exista un e-ctp :D

Leave a Reply