Despre resurse si evolutie (partea I)

Gata, ati citit destul despre retragerea lui Stolo, circul de 2 lei de dupa alegeri. Trecem la lucruri mai serioase :)

Dupa cum spuneam zilele trecute, sustin teoriile conform carora ritmul actual al consumului nu poate fi sustinut de resursele planetei in mod realist. M-am intors cu informatii documentate :)

Asadar, cauzele principale ale epuizarii resurselor pot fi incadrate in 2 categorii principale:

1. Cresterea populatiei
2. Cresterea consumului pe cap de locuitor

In acest post voi povesti un pic despre primul factor.

E demonstrat deja ca populatia globala a crescut exponential in special in ultimele 2 secole, cand s-au facut cele mai importante descoperiri in domeniul medical si tehnic (in special incepand cu revolutia industriala), permitand o durata de viata mai mare dar si o natalitate sporita comparativ cu rata de decese. Astfel se face ca acum populatia creste anual cu 1.2%; daca in 1950 numaram 2.5 miliarde de oameni, in 2008 s-a ajuns la 6.7 miliarde, iar estimarile pentru 2050 se duc undeva la 9.2 miliarde. Sursa este aici,  si citeaza informatii ONU.

Thomas Malthus a trait undeva pe la 1800, si a facut niste prognoze bazate pe cresterea de atunci a populatiei, ajungand la concluzia ca Pamantul nu va fi capabil sa suporte cererea de resurse din partea omului la nesfarsit. Asa ca a venit cu conceptul de “malthusian catastrophe”, care spune ceva de genul:  a return to subsistence-level conditions as a result of population growth outpacing agricultural production. Deci destul de simplu.

In alta ordine de idei, fiecare sistem de pe planeta este caracterizat de o “carrying capacity”. Adica o limita fizica bazata pe hrana, apa, conditii de medius si spatiu. In momentul in care apar limitari la una din cele de mai inainte, apare o problema si sistemul se auto-regleaza pentru a re-echilibra populatia versus resurse.

Ce se va intampla cand o patim si noi? Pai cam ce se intampla deja  in Africa: foamete, lipsa apei potabile, desertificare si pana la urma scaderea populatiei. Cine o va suferi? Ca de fiecare data, cei mai slabi si mai saraci, pentru ca resursele vor ajunge acolo unde sunt banii. Problema va fi cand patura de populatie care va trece prin crizele de resurse se va mari din ce in ce mai mult si vor deveni o amenintare pentru tarile bogate.

Nature’s methods of population control are famine, disease and war.”

Va urma :)

Tags: , ,
| December 16th, 2008 | Posted in Zona Verrrrrde |

23 Responses to “Despre resurse si evolutie (partea I)”

 1. costiman Says:

  daca tot pui omuletzii aia care rad la finalul propozitiilor, atunci asculta la mine: ar trebui controlata babardeala, ca am innebunit cu totzii, ne sta mintea numai la politica demografica, mai exact la procesul tehnologic. :)

 2. costiman Says:

  nu mai pomenesc de mancatul de trei ori pe zi!!!

 3. costiman Says:

  un stomac plin iti face pofta de ars calorii, asa, daca manaci o farfurie de linte si una de orez, nu-ti mai arde de nimic, esti complet lesinat si risti sa mori la …datorie!! :mrgreen:

 4. costiman Says:

  consumul nu mai trebuie facut pe cap de locuitor!!Trebuie gasit alt organ!!!

 5. Razvan Says:

  il calculam si pe picior de locuitor, daca la asta te gandeai :P

 6. Mugur Says:

  eu cred ca se referea la organul de langa picior

 7. Razvan Says:

  adica mana?? :))

 8. costiman Says:

  zi si mie unde mai gasesc teme de schimbat pentru blogul meu ca m-am plictisit de cele 5 pagini de oferte!!Pleeeeeeeeeeeeaseeeeeeeeeeeeeeee!

 9. Razvan Says:

  hmmm la wordpress nu stiu daca iti poti alege prea multe, cand ai propriul tau hosting poti sa instalezi mai multe. deci solutia cred ca e domeniu si hosting :D

 10. costiman Says:

  ce-i aia hosting?Vreo firma de pantofi?

 11. costiman Says:

  mi-am indreptata parul cu placa… de baza si uite cum arat!!

 12. costiman Says:

  acu’ s-a schimbat poza, arat bine! !

 13. magdici Says:

  Ce la subiect sunteti toti :(
  Eu zic ca ar fi important de stiut care sunt categoriile de resurse cele mai afectate, care este consumul cel mai nociv, daca pot sa ii spun asa… cel de apa? cel de energie? cel de copaci :) ? se poate face o diferentiere? si are vreo importanta?

 14. pantagruel pantagruel Says:

  consumul de copaci si de resurse a inceput inca de pe vremea lui stramba-lemne si sfarma piatra ceea ce demonstreaza ca pana si cei din taramul fermecat al lui fat frumos poluau planeta. calul manca jar (provenit cel mai probabil din arderea unor produsele petroliere) iar ileana cosanzeana folosea produse de cosmetica ce dauneaza stratului de ozon.
  toti mancau de cate 3 ori pe zi si au murit fericiti traind pana la adangi batraneti.

  ultimele cercetari in domeniu arata ca daca te infometezi traiesti mai mult. dar mori de foame. prin urmare traiesti murind in fiecare zi.

  cei saraci vor muri de foame. asa le trebuie daca le place sa se babardeasca. cand ti-e foame iti iei femeia la f@#$ ca si asa n-ai ce face. lasa ca gasesti ce sa le dai celor 12 copii care-i faci: capu la peste…

  cei ce merg cu RATB sunt cei mai ecologisti oameni, ei demonstreaza ca tin foarte mult la planeta. mirosul putin acru e dovada economiei la apa…si sapun…

 15. Razvan Says:

  daca nevoile de baza sunt mancare si sex, atunci ecologic ar fi sa o satisfacem doar pe a 2a :))

 16. pantagruel pantagruel Says:

  parerea mea e ca cea mai nociva poluare e a flatula…

 17. Razvan Says:

  bai nu esti departe de adevar. vitele genereaza o gramada de poluare cu basini :D ca sa fiu mai direct :P

 18. pantagruel pantagruel Says:

  basini epice…ca sa zic asa :)

 19. pantagruel pantagruel Says:

  si ca sa argumentam ce a zis razvan mai devreme, am gasit un articol foarte interesant

  http://www.show.me.uk/site/news/STO873.html

  citez:

  “A scientific report published in California last week claimed that dairy cows in the area were producing almost 20 pounds (in weight, that’s almost 10 kg) of gas every year, each. That’s a huge, huge amount.
  If that figure is accurate, it could mean that cow farts were causing more global warming than pollution from cars in that region, as millions of cows live there.”

 20. Razvan Says:

  pai da, io nu glumeam :D

 21. Home | Altered Ego Says:

  [...] scris si eu cateva articole pe tema consumului de resurse si dorinta omului de a secatui planeta asta, deci probabil nu e o [...]

 22. China incepe relaxarea demografica | Altered Ego Says:

  [...] subiectul resurselor planetei cu ocazia unei stiri interesante aparuta [...]

 23. Despre resurse si evolutie – Partea a IIIa – A cui e vina? | Altered Ego Says:

  [...] in Daily Mail, poate fantezist dar interesant de citit. Dupa prima parte in care am povestit despre cresterea populatiei si a doua parte despre cresterea consumul individual, ajung acum sa imi dau cu parerea despre [...]

Leave a Reply